W skrócie
Mam dziś dla ciebie najprostszy na świecie przepis na ciasto z galaretki i serka homogenizowanego. Ten pyszny deser na zimno robię zawsze, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chce mi się piec i spędzać długiego czasu w kuchni. Ciasto bez pieczenia z galaretką jest świetnym pomysłem na deser po niedzielnym obiedzie. Choć robi się je bardzo łatwo, to warto przygotować je dzień wcześniej, ponieważ powinno spędzić co najmniej kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Nieco bardziej wykwintną wersją tego ciasta jest słynny jogurtowiec na biszkoptach, do którego można dodać także owoce. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj pyszne ciasto z galaretki.
Ciasto z galaretki – przepis z serkiem homogenizowanym
Czas przygotowania: godzina + czas na stężenie
Porcja: keksówka o długości ok. 30 cm
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa,
- 1 galaretka pomarańczowa lub winogronowa,
- 600 g serka homogenizowanego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 20 g żelatyny.
Jak przygotować proste ciasto z galaretki?
- Najpierw ugotowałam osobno obie galaretki według przepisu na opakowaniu.
- Kiedy galaretki stężały, pokroiłam je w kostki.
- Żelatynę rozpuściłam w ¾ szklanki wody, po czym przestudziłam.
- Serki homogenizowane zmiksowałam z żelatyną i cukrem wanilinowym.
- Do masy wrzuciłam pokrojone galaretki i delikatnie wymieszałam.
- Całość przełożyłam ostrożnie do keksówki.
- Ciasto z galaretki chłodziłam w lodówce całą noc.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?