W skrócie
Potrzebujesz pomysłu do ugotowania obiadu z pieczarkami? Spieszymy z 5 propozycjami, które odpowiedzą na nurtujące pytanie. W naszej galerii zobaczysz polecane przez nas dania z grzybami. Wśród nich znajdziesz kotlety nadziewane pieczarkami, sos pieczarkowy i sycącą zupę pieczarkową, która podbije podniebienia nawet najwybredniejszych domowników. Pod każdym zdjęciem w galerii lub w treści artykułu umieszczony jest aktywny link przekierowujący do głównego przepisu na opisywaną potrawę z pieczarkami.
W galerii zobaczysz 5 propozycji na dania z pieczarkami
Sos pieczarkowy do obiadu
Kremowy sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany i posypany natką pietruszki to idealny dodatek do pożywnych placków ziemniaczanych, kotletów mielonych albo łazanek. Taki sos można doprawić intensywnie pachnącymi przyprawami np.: curry lub płatkami suszonego chili. Domowy sos pieczarkowy sprawdza się także podana z ugotowaną kaszą gryczaną z podsmażoną na złoto cebulą.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Pożywne kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami to typowe danie obiadowe podawane dawniej na stołówkach pracowniczych w bezmięsne poniedziałki lub piątki. To danie jest puszyste i chrupiące jednocześnie. Nadzienie grzybowe jest jeszcze smaczniejsze dzięki użyciu żółtego sera, który apetycznie rozpuszcza się wewnątrz kotleta. Aby podbić smak nadzienia, potrawę można podawać polaną sosem pieczarkowym.
Domowa zupa pieczarkowa na obiad
Treściwa zupa-krem z pieczarek to prawdziwy rarytas. To danie świetnie smakuje podawane z czosnkowymi grzankami i polane kleksem słodkiej śmietanki. Jeżeli nie macie czasu na zrobienie grzanek, to gęstą zupę warto podawać z groszkiem ptysiowymi lub słonymi krakersami.
Risotto z pieczarkami
Smakosze ryżu i kuchni włoskiej nie powinny zapominać o kremowym risotto. To idealne danie dla osób stroniących od jedzenia mięsa. Dzięki powolnemu gotowaniu w bulionie ryż jest ugotowany w sposób al dente i wyrazisty w smaku. Całe danie zwieńczone jest apetycznie podsmażonymi pieczarkami o intensywnym smaku. Smak risotta z pieczarkami wzmocniony jest białym winem i szczyptą mielonej papryczki chili.
Paszteciki z pieczarkami do barszczu
Szukasz pomysłu na szybką karnawałową przekąskę? Przypominamy przepis na pyszne paszteciki z pieczarkami, które idealnie smakują podane z gorącym barszczem czerwonym. Taką przekąskę można zrobić w 20 minut. Podstawą pasztecików jest ciasto francuskie, które można uformować w ulubiony sposób. Szczególnie polecamy kształt trójkątów i kwadratowych poduszeczek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?